


Είστε ήδη μέλος?
Δεν έχετε λογαριασμό?
Ονομάστηκε // δόθηκε το όνομα ΜΕΤΑ γιατί ακριβώς ήθελε να συμβολιστεί αυτό το οποίο υπάρχει μετά την οξειδωτική διαδικασία, ένα παιχνίδι με το χρόνο (κάτι πεθαίνει και κάτι νέο γεννιέται, όπως το σταφύλι πεθαίνει και γεννιέται το κρασί).
Πρόκειται για ένα πορτοκαλί κρασί “Orange wine” λόγω του χαρακτηριστικού χρώματος του κρασιού, που προκύπτει επειδή η λευκή ποικιλία (Μαλαγουζιά) οινοποιείται σαν ερυθρή και υφίσταται εσκεμμένα οξειδωτική παλαίωση. Το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει από τη διαδικασία οινοποίησης (από την διαδικασία μικρής οξείδωσης που ξεκινάει ήδη από το αμπέλι). 20-25 ημέρες πριν το τρύγο, κάθε τσαμπί μαλαγουζιάς περιστρέφεται κατά μια ολόκληρη στροφή 360ο με αποτέλεσμα κάποιοι σωλήνες που μεταφέρουν το νερό στο σταφύλι να αποκόπτονται (το σταφύλι όμως παραμένει ζωντανό). Έτσι το σταφύλι χάνει την υγρασία του αλλά κερδίζει σε άρωμα, γεύση και συμπύκνωση. Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδικασία οινοποίησης της λευκής ποικιλίας μαλαγουζιά σαν να είναι κόκκινη. Έπειτα η φάση της ωρίμανσης & της παλαίωσης, η οποία είναι οξειδωτική παλαίωση σε γυάλινους αμφορείς (παλιά γινόταν σε πήλινους), γίνεται χωρίς κανένα συντηρητικό, χωρίς καμία μέθοδο συντήρησης, και ωριμάζει για δύο χρόνια σε αυτές τις συνθήκες (σε εσωτερικές οξειδώσεις και όχι σε οξειδώσεις του αέρα).
Μη διαυγές πορτοκαλί, προς κεχριμπαρί λόγω του οξειδωμένου χαρακτήρα.
Αρώματα από εσπεριδοειδή, τροπικά φρούτα, μέλι ανθών καθώς και κάποια ίχνη καραμέλας και καπνού.
Γεμάτο σώμα, μέτρια (+) οξύτητα και τανίνες, γεύσεις εσπεριδοειδών, καραμέλας και ανθών λουλουδιών.
Όπως και στην γλυκιά μαλαγουζιά, γίνεται ερυθρή οινοποίηση για να χτιστεί ταννικά. Έπειτα, ο οίνος ωριμάζει σε γυάλινα πιθάρια, σε σκιερό μέρος, όπου οξειδώνεται σταδιακά. Δεν γίνεται καμία προσθήκη θειώδους.
Ο αμπελώνας του κτήματος Πιερία Ερατεινή βρήσκεται στις λοφοπλαγιές «ΠΛΩΡΙΑ» γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό. Τα εδάφη είναι άμμο-αργιλώδη με σημαντική περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και η μεγάλη κλίση του εδάφους συνεισφέρει τα μέγιστα στην απόδοση του αμπελώνα. Καλλιεργούνται 150 στρέμματα με τις ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Κολινδρινό, Ξινόμαυρο αλλά και τις διεθνείς Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon. Οι ποικιλίες επιλέχθηκαν με προσοχή και έπειτα από μελέτη του εδάφους, του κλίματος και της προσαρμοστικότητας του ίδιου του φυτού. Αυτό που αναφέρουν οι παραγωγοί για τις ποικιλίες είναι ότι «πιστεύουμε πως αυτό, επιτυγχάνεται όταν οι ποικιλίες παντρεύονται τον τόπο και αφηγούνται τη δική τους ιστορία».
Καμία καταχωρημένη διάκριση.