member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 
 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όταν κάποιος δημιουργεί ένα κρασί πρέπει να δημιουργεί και το μύθο του. Ο Παύλος Αργυρόπουλος χαρακτηριστικά δηλώνει ότι «Δεν μπορεί να καταναλώσεις το κρασί με κλειστά τα μάτια πρέπει να ξέρεις από πού βγαίνει, πως γίνεται, ποιο είναι το μέρος που το παρήγαγε, τι εμφάνιση έχει, πώς λέγεται και γιατί! μόνο έτσι το απολαμβάνεις και προχωράει ο οινικός πολιτισμός». Πολλοί βγάζουν ακριβά κρασιά και λένε πολλά χωρίς να ισχύουν (υποκρισία). Αυτό ακριβώς θέλανε να το κάνουνε εικόνα –brand και για αυτό το λόγο το κρασί ονομάστηκε Γυμνός Βασιλιάς. Όπως ο μύθος του Andersen που λέει ότι τα νέα ρούχα του βασιλιά είναι αόρατα και με τον βασιλιά να πιστεύει ότι τα ρούχα του αυτά είναι τα καλύτερα και τα πιο ιδιαίτερα, έτσι και ο οινοποιός μπορεί να θεωρεί ότι το κρασί του είναι το καλύτερο (αυτή η ιστορία, ο μύθος δηλώνεται χαρακτηριστικά και στο κρασί, δηλαδή αναγράφεται στο ξυλοκιβώτιο). Αφήνεται όμως στον καταναλωτή να διαπιστώσει εάν πραγματικά οι οινοποιοί υποκρίνονται για αυτό το κρασί. Αυτό αποτελεί το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Ο γυμνός βασιλιάς μπορεί να είναι η γυμνή αλήθεια, το κρασί που δεν θέλει φτιασίδωμα. Για αυτό έρχεται λιτό και το περιεχόμενο είναι αυτό που το καθιστά «βασιλιά».

Προέρχεται από τα καλύτερα κομμάτια του αμπελώνα, συγκεκριμένα από έναν μόλις αμπελώνα 8.5 στρεμμάτων με τα πρώτα αμπέλια να έχουν φυτευθεί το 1999 σε υψόμετρο 400 μέτρων, από ειδική επιλογή και πάρα πολύ μικρή στρεμματική απόδοση ώστε το σταφύλι να είναι συμπυκνωμένο, να έχει δομή και αρώματα. Ο Γυμνός Βασιλιάς λοιπόν προκύπτει από την συν-οινοποίηση των ποικιλιών Syrah 85% και Κολινδρινό 15%, γίνεται συν-οινοποίηση των δύο ποικιλιών σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες ζύμωσης που δεν ξεπερνούν τους 24 βαθμούς, 35 μέρες εκχύλισης, με φυσικές μεθόδους, χωρίς χρήση αντλιών αλλά βαρύτητας και χωρίς φιλτράρισμα, 18-μηνη παραμονή σε νέα, Γαλλικά, δρύινα, επιλεγμένα βαρέλια και πολύμηνη παραμονή στις φιάλες.

360
Video
Ετικέτα
ΧΡΟΝΙΑ
2012
ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
  • Syrah/Shiraz
  • Κολινδρινό
Αλκοόλ
15%
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
2032
ΜΠΟΥΚΑΛΙ
BORDEAUX
ΒΑΡΕΛΙ
18 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
12 ΜΗΝΕΣ
ΦΕΛΛΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
16-18°C ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
4.000
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
ΞΥΛΟΚΙΒΩΤΙΟ
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
Όψη

Πυκνό, σχεδόν αδιαπέραστο μαύρο χρώμα.

 
Μύτη

Αρώματα από μαύρο φρούτο (κεράσι, δαμάσκηνο), μπαχαρικά (πιπέρι), καφέ, βανίλια.

 
Στόμα

Στόμα γεμάτο, με πλούσιες τανίνες και bitter sweet χαρακτήρα που παραπέμπει σε μαύρη σοκολάτα με κόμμάτια κόκκινων, αποξηραμένων φρούτων

 
Γλυκύτητα
ξηρό
/ 5
γλυκό
Οξύτητα
χαμηλή
/ 5
υψηλή
Αλκοόλ
χαμηλό
/ 5
υψηλό
Σώμα
ελαφρύ
/ 5
γεμάτο
Ταιριάζει με:

Παρατεταμένη περίοδος εκχύλισης. Ωρίμανση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια για 16-18 μήνες, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.

 

Ο αμπελώνας του κτήματος Πιερία Ερατεινή βρήσκεται στις λοφοπλαγιές «ΠΛΩΡΙΑ» γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό. Τα εδάφη είναι άμμο-αργιλώδη με σημαντική περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και η μεγάλη κλίση του εδάφους συνεισφέρει τα μέγιστα στην απόδοση του αμπελώνα. Καλλιεργούνται 150 στρέμματα με τις ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Κολινδρινό, Ξινόμαυρο αλλά και τις διεθνείς Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon. Οι ποικιλίες επιλέχθηκαν με προσοχή και έπειτα από μελέτη του εδάφους, του κλίματος και της προσαρμοστικότητας του ίδιου του φυτού. Αυτό που αναφέρουν οι παραγωγοί για τις ποικιλίες είναι ότι «πιστεύουμε πως αυτό, επιτυγχάνεται όταν οι ποικιλίες παντρεύονται τον τόπο και αφηγούνται τη δική τους ιστορία».

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
- Γυμνός Βασιλιάς Χρυσό βραβείο

ROBERT PARKER
89 points 

 
Προσθήκη οίνου στα αγαπημένα
Απολαύστε το!
Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε τον συγκεκριμένο οίνο απευθείας από τον παραγωγό. Συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα παραγγελίας.

advertizing place

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ
πρόσωπα - φιλοσοφία - τοποθεσία κ.α
Προτεινόμενοι Οίνοι