member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ
Πιερία
 
01/15 02/15 03/15 04/15 05/15 06/15 07/15 08/15 09/15 10/15 11/15 12/15 13/15 14/15 15/15
01 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
02 / 15
Οι οινοποιοί του κτήματος κ.Πάντος και κ.Αργυρόπουλος
03 / 15
Ο Γυμνός Βασιλιάς
04 / 15
Ο Γυμνός Βασιλιάς
05 / 15
Ο Γυμνός Βασιλιάς
06 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
07 / 15
Κατά τη διάρκεια του τρύγου
08 / 15
Κατά τη διάρκεια του τρύγου
09 / 15
Κατά τη διάρκεια του τρύγου
10 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
11 / 15
Κατά τη διάρκεια του τρύγου
12 / 15
Κατά τη διάρκεια του τρύγου
13 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
14 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
15 / 15
Τα αμπέλια του κτήματος
  • Με εννοιολογική προσέγγιση
 

Το 2006, οι οινολόγοι Παύλος Αργυρόπουλος και Ανδρέας Πάντος, δύο έμπειροι οινολόγοι του ελληνικού κρασιού, ίδρυσαν στον Κολινδρό Πιερίας, το ομώνυμο Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Τα πολλά χρόνια ενασχόλησής τους στον χώρο του κρασιού, η φιλία που τους έδενε και ο αλληλοσεβασμός στη δουλειά του άλλου, τους οδήγησε σε ένα κοινό όραμα. Να βρεθεί ένας τόπος ικανός να εκπληρώσει τις οινολογικές τους φαντασιώσεις, συνδυάζοντας φυσικά κλιματολογικά και εδαφολογικά πλεονεκτήματα για την αμπελοκαλλιέργεια. Ο Κολινδρός με τις βαθιές χαράδρες που το περιβάλλουν, τη θάλασσα μερικά χιλιόμετρα παραπέρα και κάτω από το “βλέμμα του Ολύμπου”, όχι μόνο προσφέρουν μια εικόνα πολύτιμης ομορφιάς, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά και στο μικροκλίμα του Κολινδρού.

Η εννοιολογική προσέγγιση, είναι το ύφος που χαρακτηρίζει το έργο του Κτήματος. Υπογραμμίζεται ο πολιτισμικός και κοινωνικός ρόλος του κρασιού, και αναζητούνται παραπέρα εκείνες οι έννοιες, που το καθιστούν προϊόν συγκινητικό και τελικά, βαθιά ανθρώπινο. Δεν δημιούργησαν την Πιερία Ερατεινή για να κάνουν απλά μια επιχείρηση, το κάνανε για εκφράσουνε αυτό που νιώθανε ότι υπάρχει η δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει ένα μεγάλο κρασί. Το μεγάλο κρασί είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Για τον καταναλωτή μπορεί να είναι η γεύση και η αίσθηση που αποκομίζει αλλά για τον οινοπαραγωγό είναι το επιστέγασμα ενός διαρκούς αγώνα μιας ζωής όπου συγκεντρώνει γνώσεις, εμπειρία και όλα αυτά πάει να τα παντρέψει σε ένα τόπο ιδανικό, για να δημιουργήσει ένα κρασί όπως αυτός το φαντάζεται (γίνεται δηλαδή για αυτόν).

 
  • Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στον αμπελουργικό και οινολογικό επαγγελματικό χώρο οι Παύλος Αργυρόπουλος & Ανδρέας Πάντος αποφάσισαν πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουν το δικό τους όνειρο, την «Πιερία Ερατεινή». Το κοινό όραμα που τους έδενε, ο αλληλοσεβασμός και η αναγνώριση στη δουλειά του άλλου, αποτέλεσε το εφαλτήριο να ξεκινήσουν την δημιουργία του δικού τους κτήματος.

    Ο Παύλος Αργυρόπουλος, σπούδασε Χημικός στο ΑΠΘ και συνέχισε σπουδές οινολογίας στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Εργάστηκε ως χημικός οινολόγος σε γνωστά οινοποιεία στην Ιταλία και στη Γαλλία και έπειτα ως Διευθυντής Οινολογικού σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδος .

    Ο Ανδρέας Πάντος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το κρασί από την αγάπη του για το κρασί, από την οικογένεια του (εάν και δεν είχε ασχολίες με το κρασί, παρά μόνο ερασιτεχνικά για την παραγωγή σπιτικού κρασιού). Έτσι το αγάπησε και το σπούδασε (Χημικός στο ΑΠΘ). Εργάστηκε ως σύμβουλος οινολόγος σε γνωστά οινοποιεία και έπειτα ως Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου.

    Η Φανή και η Χλόη Αργυροπούλου, έχουν σπουδάσει management του κρασιού και οινολογία. Η Φανή, έχει εργαστεί στη Γαλλία και ασχολείται πλέον με την επικοινωνία και το brand development της εταιρίας, ενώ η Χλόη ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές της στην αμπελουργία & οινολογία.

 
 

Το οινοποιείο τους (με προβλεπόμενο εμβαδόν περί τα 2000 τ.μ., στη βόρεια πλευρά του λόφου, στις παρυφές των αμπελιών, αναπτυσσόμενο σε τρία επίπεδα) είναι στα άμεσα σχέδια τους. Ήδη δημιουργείται ένας μικρός χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες και φίλους του κτήματος ώστε να γνωρίσουν τον αμπελώνα και το terroir της περιοχής.

 
 

Παλιά υπήρχαν πολλά αμπέλια και η περιοχή ήταν γνωστή για την ποιότητα των σταφυλιών της και τα κρασιά που παρήγαγε. Σε υψόμετρο 400 μέτρων, 50χλμ από Θεσσαλονίκη και 40χλμ από Κατερίνη, ο Κολινδρός και η ευρύτερη περιοχή του είναι σε λόφους που δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια μετά από αποθέσεις παγετώνων και ποταμών που περνούσαν από εκείνη τη περιοχή (όμοια με αυτά του Μπορντό). Το έδαφος είναι αμμώδες, αργιλοαμμώδες, με κροκάλα στο υπέδαφος, είναι δηλαδή από αυτά τα εδάφη που λέμε ότι να είναι το κατάλληλο μέρος να κάνω αμπέλι. Ήπιο κλίμα, ειδικά το καλοκαίρι όπου δεν θέλει το αμπέλι ακραίες θερμοκρασίες ώστε να σοκάρεται το σταφύλι και να οδηγείται σε γρήγορη ωρίμανση. Στην Πιερία Ερατεινή αυτό εξασφαλίζεται έχοντας στο νότο τον Όλυμπο και από την άλλη πλευρά τον Θερμαϊκό κόλπο. Υπάρχει ένα συνεχές αεράκι, που τοπικά τον ονομάζουν «Λυμπιάτη» (το νότιο αέριο ρεύμα από τον Ολυμπο) όπου κρατά ψυχρούς τους χειμώνες και δροσερά τα καλοκαίρια (3-4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από τη γύρω περιοχή).

Η «Πιερία Ερατεινή», τοποθετήθηκε προσεκτικά στις λοφοπλαγιές «Πλωριά», γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν τον αμπελώνα, επιλέχθηκε δηλαδή το σημείο // ο τόπος, το επόμενο βήμα αποτέλεσε η επιλογή των ποικιλιών με βάση τις δυνατότητες που δίνει η περιοχή αλλά και αυτό στο οποίο στοχεύει σαν παραγωγή. Πρεσβεύουν ότι οι ποικιλίες ανήκουν στους πάντες. Έχει σημασία η ποικιλία αλλά αυτή που ταιριάζει με το έδαφος και το κλίμα. Το Κτήμα Πιερία Ερατεινή καλλιεργεί 150 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, με τις ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, και Ξινόμαυρο και τις ξένες ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Syrah.

 
 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
- Γυμνός Βασιλιάς Χρυσό βραβείο
- Ευχες Ερατεινές Γλυκύς Χρυσό Βραβείο
- Ευχές Ερατεινές Ερυθρό Χρυσό Βραβείο
- Ευχές Ερατεινές λευκό Χρυσό βραβείο

ROBERT PARKER:
- Ερατεινές Ευχές γλυκύς: 91 points
- Γυμνός Βασιλιάς: 89 points Design

Red Dot Design Awards - Red Dot, Packaging

Pentawards - Silver, Luxury Fine Wines & Champagnes

European Design Awards - Bronze, Packaging

EBGE - Merit, Miscellaneous Packaging

Dieline Awards - Third Place, Wine & Champagne

Pentawards - Gold, Luxury Fine Wines & Champagnes

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 01 Μαρτίου 2015

2 νέα χρυσά βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό οίνου Θεσαλονίκης 2015. Ευχες Ερατεινες Ερυθρός 2011 και Ευχες Γλυκές 2013. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας επιβραβεύει εντός, εκτός και επι τα αυτά!

+30 23920 33505
40.463923, 22.486530
+30 23920 33505