member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΝΕΡΑΝΤΖΗ
Σέρρες
 
01/17 02/17 03/17 04/17 05/17 06/17 07/17 08/17 09/17 10/17 11/17 12/17 13/17 14/17 15/17 16/17 17/17
01 / 17
Το οινοποιείο
02 / 17
Το οινοποιείο
03 / 17
Οι ζωγραφιστές ετικέτες
04 / 17
Χώρος γευσιγνωσίας
05 / 17
Βιολογική καλλιέργεια
06 / 17
Βιολογική καλλιέργεια
07 / 17
Τα αμπέλια του κτήματος
08 / 17
Το οινοποιείο
09 / 17
Το οινοποιείο
10 / 17
Το υπόγειο κελάρι
11 / 17
Χώρος γευσιγνωσίας
12 / 17
Τα αμπέλια του κτήματος
13 / 17
Φιάλες magnum
14 / 17
Απρόσμενος επισκέπτης
15 / 17
Χώρος γευσιγνωσίας
16 / 17
Ετικέτες του κτήματος
17 / 17
Εκδηλώσεις του κτήματος
  • Οι ξεχασμένες ποικιλίες...
 

Το κτήμα Νεραντζή (έλαβε το όνομα του οινοποιού Νεραντζή Μητρόπουλου) βρίσκεται στο 15ο χλμ. της εθνικής οδού Σερρών-Δράμας, στην κορυφή του ενός λόφου 160μ. (Καλίντσας) στην Πεντάπολη του Νομού Σερρών σε ένα από τα πιο όμορφα «Νταρνακοχώρια». Σε μια περιοχή που διασχίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα, περικλείεται από τις οροσειρές Κερκίνης, Βερτίσκου και Κερδυλίων από τα δυτικά, Μενοικίου και Παγγαίου από τα ανατολικά, ενώ έχει έξοδο στη θάλασσα από την πλευρά της Αμφίπολης. Μια τοπογραφία όπου αισθάνεσαι συνέχεια τον αέρα της θάλασσας. Είναι ένα επισκέψιμο οινοποιείο όπου διαθέτει 170 ιδιόκτητα στρέμματα εκ των οποίων τα 100 περίπου στρέμματα είναι φυτεμένα, αποκλειστικά βιολογικής διαχείρισης. Η ετήσια παραγωγή αγγίζει τις 50.000 φιάλες, εκ των οποίων μισές είναι κόκκινες και μισές λευκές, με διάφορες ποικιλίες, όπως Ασπρούδα Σερρών και Κόνιαρος, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, αλλά και διεθνείς Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay. Μάλιστα την ποικιλία Κόνιαρος (τη βρήκε σε ένα προπολεμικό αμπέλι, όπου εντυπωσιάστηκε από την πολύ τανική φλούδα του σταφυλιού του και τα μεγάλα άγρια φύλλα του. Φυτεύθηκε το 1993, οινοποιήθηκε το 1998 και το 2007 βγήκε επίσημα στην αγορά. Ο Κόνιαρος παράγει ένα κρασί τανικό που έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης) όπως και την Ασπρούδα Σερρών τις έχει αναβιώσει και διασώσει ο ίδιος ο οινοποιός Νεραντζής Μητρόπουλος. Πέρα από τους οίνους, το σύγχρονο, παραδοσιακού ύφους οινοποιείο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον, αυτό που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη είναι ο μουσειακός χώρος της επιχείρησης, με εκθέματα, σπάνια αντικείμενα και συλλογές από εργαλεία και μηχανήματα των πρώτων χρόνων της οινοποίησης, παλιά εργαλεία του αμπελιού, σκεύη κρασιού και ένα πατητήρι 300 ετών.

Η ιστορία του κτήματος είναι μακρά και διατηρεί μια παράδοση αιώνων. Η καταγωγή των ανθρώπων της από τη Θράκη, τη γη του Διονύσου άλλωστε, υποδηλώνει και αυτή την συνέχεια στη παράδοση. Το 1988 δημιουργήθηκε το πρώτο κρασί της οικογένειας και έπειτα από 10 έτη δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή της εταιρίας/κτήματος αξιοποιώντας τα 13 στρέμματα αμπελώνα που διέθετε στους Επταμύλους Σερρών. Το 2006 ξεκίνησε η ανέγερση του καινούριου οινοποιείου στους αμπελώνες της Πεντάπολης με την άνοιξη του 2014 να βρίσκει το κτήμα με έναν ιδιόκτητο αμπελώνα που ξεπερνά τα 100 στρέμματα γύρω από το οινοποιείο. Από το 2012 υλοποιείται σταδιακά καινούρια αναβάθμιση του οινοποιείου με προσθήκη επιπλέον υπόγειας κάβας και χώρων γευσιγνωσίας και παρουσίασης αλλά και με την εγκατάσταση χημείου για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων. Η Εύη χημικός και οινολόγος από το πανεπιστήμιο της βουργουνδίας συντονίζει την παραγωγική διαδικασία.

 
  • Η φροντίδα των αμπελιών και η οινοποίηση προέρχεται από τα μέλη της οικογένειας. Κάθε στάδιο παραγωγής διαχειρίζεται και ελέγχεται αποκλειστικά από μόνο από τους ίδιους.

    Ο Νεραντζής Μητρόπουλος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής ειδικευμένος στην Πάλη. Διετέλεσε εθνικός προπονητής της Ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Είναι διδάκτωρ της πάλης και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Η ενασχόληση του με την αμπελουργία και την οινοποίηση είναι ένας μεγάλος έρωτας που δημιούργησε το οινοποιείο.

    Η Ευανθία Μητροπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στον τομέα των τροφίμων. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Βουργουνδία, από όπου και απέκτησε το δίπλωμα Οινολόγου. Σήμερα είναι υπεύθυνη παραγωγής στο κτήμα, από το αμπέλι μέχρι την οινοποίηση και τις παλαιώσεις των οίνων. Παράλληλα με τη βοήθεια του χημικού εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου που υπάρχει στις εγκαταστάσεις, διενεργεί έρευνα πάνω στις άγνωστες ποικιλίες που καλλιεργούνται αλλά και στις ιδιαιτερότητες των οίνων που παράγει το κτήμα.

    Η Θεοπούλα Μητροπούλου σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε μεταπτυχιακά μαθήματα χρηματοοικονομικών και λογιστικής στο Λονδίνο. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Παρακολουθεί την επιχείρηση συμβουλευτικά από την αρχή της δημιουργίας της στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης πωλήσεων.

    Η Κυριακή Δαγκούλη είναι Νηπιαγωγός-Παιδαγωγός. Ασχολείται με το καλλιτεχνικό κομμάτι του οινοποιείου και τη διακόσμηση.

 
 

Ο χώρος του οινοποιείου καλύπτει περί τα 300τμ., άρτια και σύγχρονα εξοπλισμένος, με δοχεία από ανοξείδωτο υλικό και χωρίς χρήση καθαριστικών, παρά μόνο ατμού για την απολύμανση τους. Στο υπόγειο τμήμα του οινοποιείου βρίσκεται ο χώρος παλαίωσης των οίνων. Κάτω από τη γη, σε συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας ωριμάζουν οι οίνοι σε δρύινα βαρέλια βαλκανικής δρυός. Η χρήση της δρυός από επιλεγμένα ξύλα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης γίνεται με σκοπό τη διατήρηση της εντοπιότητας και της μοναδικότητας των οίνων (η επιλογή γίνεται από τους ίδιους ώστε να ενωθούν αρμονικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων).

Η διακόσμηση του χώρου παλαίωσης έχει γίνει με φυσικά υλικά, με πετραδάκι από τον ποταμό Στρυμόνα και παραδοσιακό κόκκινο τούβλο. Στο υπόγειο τμήμα επίσης βρίσκεται ο πρώτος χώρος γευσιγνωσίας, όπου γίνονται οι γευστικές δοκιμές των οίνων με ηρεμία, δίπλα στο χώρο παλαίωσης των κρασιών (γευσιγνωσίες διοργανώνονται και σε ένα δεύτερο χώρο, με θέα τον αμπελώνα και όλη την περιοχή).

Διαθέτει χημικό εργαστήριο, ποιοτικού ελέγχου και έρευνας, πλήρως εξοπλισμένο, για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής. Στο εργαστήριο γίνεται παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας, ποιοτική ανάλυση του γλεύκους και καταγραφή της πορείας των οινοποιήσεων. Επίσης εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς, όπως τις μεταβολές που υφίστανται οι ερυθροί οίνοι παλαίωσης, ή τις μετρήσιμες παραμέτρους που διαφοροποιούνται κατά τους διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης, πάντα με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση και βελτιστοποίηση της παραγωγής.

 
 

Προτεραιότητα αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι το σταφύλι. Η προσήλωση στην ποιότητα γίνεται αντιληπτή σε όλες τις φάσεις της παραγωγής: από τις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης μέχρι την ποιότητα της φιάλης, το παχύ γυαλί της και τη ζωγραφιστή στο χέρι ετικέτα της.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες εκτείνονται στα 100 στρέμματα, στον όμορφο λόφο της Καλίντσας, σε υψόμετρο 160 μέτρων. Στην ανατολικο-νότια πλευρά καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες ενώ στη δυτική οι λευκές.

Τα εδάφη στα αμπελοτεμάχια είναι αμμοαργιλοπηλώδη με μικρές διαφοροποιήσεις. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 300φ/στρ. Το ιδιαίτερο κλιματολογικό χαρακτηριστικό των αμπελώνων του κτήματος είναι ο συνεχής άνεμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας φυσά από τη θάλασσα, η οποία απέχει μόλις 30χμ σε ακτίνα. Ο άνεμος αυτός είναι ήπιος, ξηρός και δροσερός και βοηθάει στη δημιουργία ενός στεγνού περιβάλλοντος. Ξεκινά να φυσά στις 9-10 το πρωί μέχρι 7-8 το βράδυ.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Syrah, το Merlot, το Chardonnay, το Cabernet Sauvignon, o Kόνιαρος, η Μαλαγουζιά, η ασπρούδα Σερρών και το Ασύρτικο. Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογική, χωρίς να χρησιμοποιούνται καθόλου εντομοκτόνα και λιπάσματα. Ο μεγάλος σύμμαχος είναι οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του λόφου. Υπάρχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις ανάμεσα στους αμπελώνες για τη διατήρηση την ισορροπία της φύσης (η συνολική έκταση είναι 170 στρέμματα). 

 
 

Καμία καταχωρημένη διάκριση.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΝΕΡΑΝΤΖΗ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 01 Νοεμβρίου 2014

Στις 20 Οκτωβρίου έγινε η παρουσίαση των κρασιών του Kτήματος Νεραντζή στο χώρο του εστιατορίου του ξενοδοχείου Koenigshof στο Μόναχο της Γερμανίας. Με τη παρουσία της διεθνούς φήμης βραβευμένης σομμελιέ Paula Bosch.

Αναρτήθηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2014

Στην βόρεια πλευρά του οινοποιείου βρίσκεται υπο κατασκευή ενα νέο κτήριο. Σε αυτό περιλαμβάνεται μια αίθουσα γευσιγνωσίας καθώς και επιπρόσθετοι χώροι κάβας και παλαίωσης των οίνων.

+30 23210 24387
41.053517, 23.704151