member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ - ΝΟΣΤΟΣ
Χανιά
 
01/19 02/19 03/19 04/19 05/19 06/19 07/19 08/19 09/19 10/19 11/19 12/19 13/19 14/19 15/19 16/19 17/19 18/19 18/19
01 / 19
Το αρχικό οινοποιείο
02 / 19
Το νέο οινοποιείο
03 / 19
Το υπόγειο κελάρι
04 / 19
Το σπίτι φιλοξενίας
05 / 19
Τα αμπέλια του κτήματος
06 / 19
Τα αμπέλια του κτήματος
07 / 19
Ο χώρος γευσιγνωσίας
08 / 19
Η ετικέτα λαδιού του κτήματος
09 / 19
Εκδηλώσεις στο οινοποιείο
10 / 19
Εκδηλώσεις στο οινοποιείο
11 / 19
Εκδηλώσεις στο οινοποιείο
12 / 19
Απο τον χώρο του οινοποιείου
13 / 19
Χώρος ωρίμασης
14 / 19
Magnum φιάλες
15 / 19
Δέντρο ελιάς 300 ετών
16 / 19
Το σπίτι φιλοξενίας
17 / 19
Τα αμπέλια του κτήματος
18 / 19
Τα αμπέλια του κτήματος
18 / 19
Τα αμπέλια του κτήματος
  • Ο "νόστος" της πατρίδας
 

Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι η αποκορύφωση του ονείρου και του πάθους του ιδρυτή της, Θεόδωρου Μανουσάκη,  που άρχισε το 1984 όταν οι λόφοι γύρω από το χωριό Βατόλακκος ήταν ακόμη ανέγγιχτοι από ανθρώπινα χέρια και τ' άγρια βότανα της Κρήτης μεθούσαν τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε στο Βατόλακκο το 1942 και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο χωριό, μέχρι την ηλικία των 11 χρόνων. Για λόγους που δεν εξαρτιόταν από τον ίδιο και υπερβολικά περίπλοκους για να τους καταλάβει ένα μικρό αγόρι, έφυγε από την πατρίδα του για να βρει ένα καλύτερο μέλλον στη "γη της επαγγελίας" την Αμερική! Μετά το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών του στις Η.Π.Α., ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και πέτυχε σε πολλές επιχειρηματικές ασχολίες, συμπεριλαμβανομένων τις εταιρίες ασφάλειας, κτηματομεσιτικά, και ξενοδοχειακά.

Εν τω μεταξύ αφομοιώθηκε στο μεγάλο χωνευτήριο των λαών, την Αμερική, και σχεδόν ξέχασε τη μητρική του γλώσσα, τη θρησκεία, και τις Κρητικές παραδώσεις. Και όμως κατά τη διάρκεια των ετών που ζούσε μακριά από το χωριό που γεννήθηκε πάντα νοσταλγούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να βρει τις ρίζες του, να επιστρέψει σαν κάτι περισσότερο από ένας απλός επισκέπτης. 

Το κρασί ήταν ένας τρόπος ζωής στο χωριό, όπως τουλάχιστον θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια. Και σκέφτηκε, να ένας τρόπος να αποδώσει σεβασμό και τιμή στης Κρητικές παραδώσεις και τον τρόπο ζωής. Και τι θαυμάσιος και πολιτισμένος τρόπος να έρχονται οι άνθρωποι κοντά και να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής. Ο συνδυασμός της νοσταλγίας, ο νόστος όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, με το ιδανικό έδαφος, τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες της Κρήτης, ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την φύτευση των πρώτων αμπελώνων μας, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, πάνω από το Βατόλακκο.

Για τον Θεόδωρο η Οινοποιία Μανουσάκη, αντιπροσωπεύει τις ρίζες του, την νοσταλγία του για επιστροφή, την παράδοσή του, την κληρονομιά του και πάνω από όλα την οικογένειά του. Το λογότυπο με τα τρία λουλούδια που στην Κρητική διάλεκτο ονομάζονται "Μανουσάκια", αντιπροσωπεύουν τις τρεις κόρες του. Είναι απόλυτα ταιριαστό ότι η έμπνευση αυτού του λογότυπου είναι ένα μείγμα της ομορφιάς και των εξαιρετικών αρωμάτων την φύσης και της ζεστασιάς και θαλπωρής της οικογένειας. Ο Θεόδωρος έχει σαν μόνιμη κατοικία του την Ουάσινγκτον D.C. αλλά το οινοποιείο παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση. Η νεώτερη κόρη του, Αλεξάνδρα, μετακόμισε στα Χανιά το 2007 μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τώρα διευθύνει το οινοποιείο.

Η φιλοσοφία μας στην Οινοποιία Μανουσάκη είναι απλή, να καλλιεργούμε προσεκτικά τα αμπέλια μας, για να τους επιτρέπουμε να απορροφούν αυτά τα μοναδικά αρώματα και την ουσία του terroir αποδίδοντας στα τσαμπιά των σταφυλιών τον μοναδικό τους χαρακτήρα και έτσι να φυλακίζουν και να διατηρούν το απίστευτα Λευκά Όρη της Κρήτης σε κάθε μπουκάλι κρασί NOSTOS. 

 
  • Η ομάδα Nostos της Οινοποιίας Μανουσάκη αποτελείται από ξεχωριστά άτομα, όλοι επαγγελματίες στο είδος τους.

 
 

Το οινοποιείο αρχικά ήταν μια απλή μικρή απλή αποθήκη η οποία με το πέρασμα των χρόνων και με την αύξηση των αναγκών της η επιχείρησης δημιουργήσε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, στον ίδιο χώρο, πολύ μεγαλύτερο και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος είναι επισκέψιμος όλο τον χρόνο και διοργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις και οινογευσίες διαφόρων ειδών για όλες τις προτιμήσεις. Το πρόγραμμα μας είναι σύχρονο και σκοπός μας είναι οι επισκέπτες μας να ξεναγηθούν στην παραμυθένια ιστορία της οικογένειας και να δουν από κοντά τον τρόπο οινοποίησης, να γνωρίσουν την ντόπια κουλτούρα και να γευτούν μοναδικά κρασιά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από μια ομάδα ξεχωριστών επαγγελματιών.

 
 

Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που άρχισε το 1984 όταν οι λόφοι γύρω από το χωριό Βατόλακκος ήταν ακόμη ανέγγιχτοι από ανθρώπινα χέρια και τ'άγρια βότανα της Κρήτης μεθούσαν τις ανθρώπινες αισθήσεις. Επειδή ο Θεόδωρος δεν είναι ούτε οινολόγος ούτε αμπελοκόμος, μια ομάδα από έμπειρους συμβούλους διεξήγαγαν πολυάριθμες μελέτες και τελικά ελήφθει η απόφαση να φυτευτούν οι ποικιλίες Syrah, Grenache, Mourvedre και Roussanne. "Πιστέψαμε ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες και το terroir ήταν ιδεώδη γι'αυτά τα υπέροχα σταφύλια." Το νησί της Κρήτης βρίσκεται στη νότια άκρη του Αιγαίου Πελάγους, εκτείνεται 217 χιλιόμετρα από Ανατολή προς Δύση και 48 χιλιόμετρα από Βορά προς Νότο. Αν και είναι ορινό νησί, η Κρήτη παράγει κυρίως ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και λαχανικά. Το 1993, η Οινοποιία Μανουσάκη φύτεψε τα πρώτα κλίματα σε υψόμετρο 350 μέτρων και έκταση 10 στρεμμάτων. Τα επόμενα έξι χρόνια, προς μεγάλη μας ικανοποίηση, παρατηρήσαμε ότι οι επιλεγμένες ποικιλίες προσαρμόστηκαν εξαιρετικά στο νέο τους περιβάλλον βρίσκοντας ένα άνετο σπίτι στην Κρήτη. Έχοντας πετύχει αυτά τα αποτελέσματα, το 1999 αρχίσαμε να φυτεύουμε ακόμη 100 στρέμματα, πράγμα το οποίο έφερε το οινοποιείο μας σε ένα νέο επίπεδο παραγωγής.

Οι αμπελώνες της Οινοποιίας Μανουσάκη βρίσκονται στους λόφους έξω από το χωριό Βατόλακκος σε υψόμετρα μεταξύ 359 και 600 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Τα κυρίως αμμώδη εδάφη είναι πλούσια σε πηλό και άργυλο, ιδανικά για περιορισμένη ανάπτυξη των φυτών και καλή αποστράγγιση του εδάφους. Το κλίμα της περιοχής μας είναι τυπικό Μεσογειακό, με ήπιους βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Η θαλάσσια αύρα διατηρεί μια συνεχόμενη κίνηση του αέρα. Στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, οι μέρες είναι μεγάλες με έντονη ηλιοφάνεια και οι νύχτες δροσερές. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για την παραγωγή υγειών σταφυλιών χωρίς ασθένειες και σαπίσματα. Η φύτευση έχει γίνει κυρίως με βοριοανατολικό προσανατολισμό, για να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι μικρές, ένα μέτρο ανάμεσα στα κλίματα και δύο μέτρα στη σειρά, ή 500 φυτά στο στρέμμα. Από την αρχή πιστέψαμε ότι η βιολογική γεωργία ήταν ο μόνος τρόπος να δείξουμε σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.

Το να δείχνουμε ευαισθησία στις ανάγκες του οικοσυστήματος είναι αναπόσπαστο τμήμα της φιλοσοφίας μας. Είμαστε δεσμευμένοι να πετύχουμε τη συνεχή εξέλιξη των αμπελώνων μας χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Η ομάδα μας εργάζεται κυρίως με τα χέρια για την απομάκρυνση των ζιζανίων, την αραίωση του φυλλώματος, τον κλαδοκάθαρο και τον τρύγο. Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλομορφίας των εδαφών μας, χρησιμοποιούμε διαφορετικές καλλιεργητικές μεθόδους για κάθε αμπελοτεμάχιο. Αυτός ο μωσαϊκός τρόπος καλλιέργειας είναι κουραστικός και κοστοβόρος, αλλά πιστεύουμε ότι είναι και άκρως απαραίτητος για την ομοιόμορφη ωρίμανση των σταφυλιών και, τελικά, για ποιοτικά κρασιά. Στην πορεία των χρόνων συνεχίσαμε να πειραματιζόμαστε με διάφορες άλλε ποικιλίες σταφυλιών και το 2010 η Οινοποιία Μανουσάκη προχώρησε άλλο ένα βήμα και φύτεψε την παλιά Κρητική ποικιλία Βιδιανό.

 
 

Καμία καταχωρημένη διάκριση.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ - ΝΟΣΤΟΣ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 06 Μαΐου 2015

Μόλις παραλάβαμε μέσω του TripAdvisor τη νέα μας διάκριση "Certificate of Excellence". Σας ευχαριστούμε θερμά.

Αναρτήθηκε στις 06 Ιουλίου 2014

Αρχές Αυγούστου ξεκινάμε το νέο μας τρύγο. Ευχόμαστε καλό τρύγο σε όλους τους συναδέλφους.

+30 28210 78787
35.449352, 23.887131
+30 28210 78788