member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ
Ξάνθη
 
01/12 02/12 03/12 04/12 05/09 06/12 07/12 08/12 09/12 10/12 11/12 12/12
01 / 12
Το οινοποιείο
02 / 12
Η οικογένεια Βουρβουκέλη
03 / 12
Χώρος γευσιγνωσίας
04 / 12
Χώρος γευσιγνωσίας
05 / 09
Βαρέλια ωρίμασης
06 / 12
Βαρέλια ωρίμασης
07 / 12
Χώρος παλαίωσης
08 / 12
Χώρος παλαίωσης
09 / 12
Χώρος παλαίωσης
10 / 12
Χώρος γευσιγνωσίας
11 / 12
Τα αμπέλια του κτήματος
12 / 12
Τα αμπέλια του κτήματος
  • O θράκικος αμπελώνας
 

Η Θράκη, ένας τόπος ευλογημένος, με βαριά ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια, οινοπαραγωγή και οινεμπόριο, να καταγράφεται ήδη από τον Όμηρο (με τον άκρατο οίνο) και τους φημισμένους Ισμαρικό και αργότερα Μαρώνειο οίνο. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης (ήταν η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1920) αφέθηκε και έμεινε πίσω οινικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς, οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, στηριζόμενοι στην ισλαμική θρησκεία απαγόρευαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία στους μουσουλμάνους (αποτελεί αμάρτημα). Στη μετέπειτα περίοδο έγιναν κάποια βήματα επαναφοράς της αμπελοκαλλιέργειας αλλά λόγω της φυλλοξήρας (ασθένεια της αμπέλου) οι κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν προς την καπνοκαλλιέργεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινούν δειλά κάποια πρώτα βήματα. Κάπως έτσι ξεκινάει και η ιστορία του Κτήματος Βουρβουκέλη, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999. Μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι, με το κρασί να είναι μέρος της οικογένειάς, καθώς οι παππούδες του στην Σμύρνη είχαν οινοποιείο. Το μικρόβιο αυτό, το μεράκι του και η γνώση του ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και συνυφασμένος με την ιστορία του τόπου του, διαβλέπει ότι μπορεί να επανέλθουν δυναμικά τα Άβδηρα στο οινικό προσκήνιο. Φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα 20 στρεμμάτων (που πλέον έχει φτάσει τα 100 στρέμματα) ο οποίος καλλιεργείται με σεβασμο προς το περιβαλλον, στη περιοχή γύρω από το οινοποιείο. Οι πρώτες εμφιαλώσεις ξεκινούν το 2001, σε γειτονικά οινοποιεία του νομού Καβάλας, φέροντας  την επωνυμία "Φύσις Αμπελόεσσα". Η ανέγερση και ολοκλήρωση του ιδιόκτητου, παραδοσιακού σε στυλ οινοποιείο, ήταν θέμα χρόνου με την ολοκλήρωσή του το 2005 να θέτει το υπόβαθρο να χειριστούν σαν ένας καλλιτέχνης την οίνο – ποίηση. Το κτήμα καθοδηγείται πλέον από τους δυο μεγαλύτερους γιούς της οικογένειας. Και οι 2 έχουν κάνει σπουδές στην οινολογία, με τον Γιώργο να έχει το οινολογικό κομμάτι και τον Οδυσσέα το αμπελουργικό και εμπορικό.

Το κτήμα καλλιεργεί και οινοποιεί Ελληνικές και ξενικές, λευκές και ερυθρές ποικιλίες όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Ζουμιάτικο, Sauvignon Blanc και Chardonnay από λευκές και Λημνιό, Παμίδι, Merlot, Syrah και Cinsault από ερυθρές, με σημαία του κτήματος να αποτελεί η τοπική Θρακική ποικιλία Παμίδι. Δυο  είναι οι βασικές σειρές κρασιών, η πρώτη το Άβδηρος με τρείς ετικέτες, λευκό, ροζέ και ερυθρό. Το κρασί αυτό αφιερώθηκε στο όνομα "Άβδηρος", γιος του θεού Ερμή από την Οπούντα της Λοκρίδας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής έχτισε την πόλη των Αβδήρων στη Θράκη στη μνήμη του φίλου του, Άβδηρου, όταν αυτός σκοτώθηκε στη μάχη με τα άγρια άλογα του βασιλιά των Θρακών, Διομήδη. Η ετικέτα απεικονίζει χαρακτηριστικά το άγριο άλογο της Θράκης. Η δεύτερη είναι το Λαγάρα (λευκό και ερυθρό). Στο κρασί αυτό δόθηκε το όνομα “Λαγάρα” που στην τοπική. διάλεκτο των Αβδήρων σημαίνει το καθαρό, αμόλυντο νερό (προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο "λαγαρός" που σημαίνει διαυγής, καθαρός). Τη γκάμα συμπληρώνουν δύο μονοποικιλιακά, το Λημνιο και το Ασύρτικο. Σύντομα θα προκύψουν και κάποιες νέες ετικέτες, όπως απο Παμίδι (μονοποικιλιακο), το οποίο θα είναι ουσιαστικά grey de rose//noir και μία premium σειρά από Merlot ή Syrah αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα των παιδιών. Τέλος άμεσα θα βγει στην αγορά και ένα γλυκό κρασί ιδιαίτερης τεχνοτροπίας. Οι οίνοι του Κτήματος, βρίσκονται σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φιλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Χονγκ Κονγκ. Φιλοσοφία του κτήματος αποτελεί ο σεβασμός στη φύση ως προς την αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που θα προβάλουν τον τόπου τους σε όλα μήκη και πλάτη του κόσμου.

 
  • Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (πλέον 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

    Παράλληλα με την δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος τα δύο μεγαλύτερα παιδία της οικογενείας, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας, ακολουθώντας σχετικές σπουδές πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία ενεπλάκησαν και πλέον διευθύνουν το κτήμα. Ο Γιώργος επιμελείται το οινολογικό τμήμα και ο Οδυσσέας το αμπελουργικό και εμπορικό. Ο μικρός αδελφός Αλέξιος προς το παρόν ακολουθεί τα βήματα και το δρόμο του πατέρα στην ιατρική. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή παραμένει πάντα η μητέρα Φλώρα. Δυστυχώς, ο ιδρυτής του Κτήματος, Νίκος Βουρβουκέλης, έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2014.

 
 

Η ανέγερση του οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2005. Το επισκέψιμο οινοποιείο διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, όπου στο πρώτο και ισόγειο επίπεδο βρίσκεται η αίθουσα υποδοχής επισκεπτών, η αίθουσα εκδηλώσεων για εκθέσεις και διαλέξεις, η αίθουσα γευσιγνωσίας, οι δεξαμενές ζύμωσης και το εμφιαλωτήριο (στο πίσω μέρος). Στο δεύτερο επίπεδο είναι ο χώρος ωρίμασης των κρασιών του κτήματος, ενώ στο τρίτο και καταληκτικό επίπεδο υπάρχει ο χώρος παλαίωσης των φιαλών όπου κάτω από φυσικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας επιτελείτε η εξέλιξη των οίνων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι έχει διατηρηθεί αυτούσιο ένα κομμάτι βράχου που βρέθηκε κατά τη ανασκαφή-οικοδόμηση του οινοποιείου στο υπέδαφος, και διατηρείται-χρησιμοποιείται ως τοίχος της αίθουσας, αλλά και για να συνεισφέρει στην διατήρηση της ιδανικής υγρασίας στον χώρο και στη φυσική διεργασία ωρίμανσης των κρασιών.

Το οινοποιείο διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, λειτουργεί κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής HACPP και πιστοποιείται κατά ISO 22000 για διασφάλιση ποιότητας.

 
 

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των Αβδήρων είναι ιδεατό για την αμπελοκαλλιέργεια λόγω του ότι το καλοκαίρι υπάρχουν παρά μόνο οι ελάχιστες αναγκαίες βροχοπτώσεις και χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα προκύπτοντα παραγόμενα κρασιά να έχουν, τα δε λευκά και ροζέ έναν ελαφρύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρκετή οξύτητα, τα δε ερυθρά, έναν πλούσιο χαρακτήρα ικανό για μακρόχρονη παλαίωση.

Η επιλογή των περιοχών όπου καλλιεργούνται οι διάφορες ποικιλίες έγινε ύστερα από επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με αναγνωρισμένους Γεωπόνους και Οινολόγους βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή αυτών στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής των Αβδήρων. Η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε αμπελοτεμάχια που βρίσκονται σε λόφους υψομέτρου 100-250 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είτε μακριά είτε κοντά στο Θρακικό πέλαγος όμως πάντα γύρω από τον οικισμό των Αβδήρων. Επιμερίζονται σε δύο κυρίως κατηγορίες, αναφορικά με τη σύσταση του εδάφους, όπου στην πρώτη, είναι τα ψηλότερα, με αργιλοπηλώδη εδάφη, εντατικής καλλιέργειας και στη δεύτερη με αργιλοπηλώδη εδάφη με κροκάλα και επιφανειακή πέτρα.

Ο κύριος όγκος των ερυθρών ποικιλιών καλλιεργούνται προς τα νότια κοντά στο Θρακικό πέλαγος και αντίστοιχα οι περισσότερες λευκές προς τα βόρεια. Οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ερυθρή αρχέγονη Λημνιό, η δυναμική λευκή Ροδίτης, η πολυδύναμη λευκή Ασύρτικο και οι Θρακικες, η ερυθρωπή Παμίδι και λευκη Ζουμιατης. Από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται οι κοσμοπολίτικες λευκές Chardonnay και Sauvignon blanc, οι δημοφιλείς ερυθρές Syrah, Merlot και η σπάνια Γαλλική Cinsaut.

 
 

Λαγάρα Λευκός
- Χρυσό Μετάλλιο και Ειδική Διάκριση για τον καλύτερο λευκό οίνο που παράγεται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
- Ασημένιο Μετάλλιο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
- Ασημένιο Mετάλλιο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
- Ασημένιο Mετάλλιο στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
- Χρυσό Mετάλλιο στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
Ασημένιο μετάλλιο στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

Λαγάρα Ερυθρός
- Χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου 3rd  International Competition Emotions from the World “Merlot and Cabernet Together”.
- Χρυσό Μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οίνου 4th  International Competition “Emotions from the World Merlot and Cabernet Together” που έγινε στο Bergamo της Ιταλίας.
- Χρυσό Μετάλλιο και Ειδική Διάκριση για τον καλύτερο ερυθρό οίνο που παράγεται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
- Ασημένιο Μετάλλιο στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

Άβδηρος Ροζέ
- Ασημένιο Μετάλλιο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Mondial du Rosé που διεξήχθη στις Κάννες της Γαλλία.
- Ασημένιο Mεταλλιο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης.
- Χρυσό Μετάλλιο στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης.
- Χάλκινο Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό «2012 Intervin International Wine Awards 
Competition – Canada”.

Άβδηρος Ερυθρός
-Ασημένιο Μετάλλιο στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

LIMNIO ΕΡΥΘΡΟΣ 
-Χάλκινο Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό «2012 Intervin International Wine Awards 
Competition – Canada”.

RODITIS ΛΕΥΚΟΣ
- Χάλκινο Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό «2012 Intervin International Wine Awards 
Competition – Canada”.

Σημαντικές Διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις οίνου και διεθνή περιοδικά για όλους τους οίνους.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 01 Μαΐου 2015

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαϊου σας περιμένουμε με τις πόρτες ανοιχτές για μια μοναδική περιήγηση στο οινοποιείο μας με πολλά παράλληλες εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες.

+30 25410 51580
40.992552, 24.952762
+30 225410 51937