member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Λάρισα
 
01/09 02/09 03/09 04/09 05/09 06/09 07/09 08/09 09/09
01 / 09
Το οινοποιείο
02 / 09
Βαρέλια ωρίμασης
03 / 09
Βαρέλια ωρίμασης
04 / 09
Αμπέλια του κτήματος
05 / 09
Αμπέλια του κτήματος
06 / 09
Αμπέλια του κτήματος
07 / 09
Βαρέλια ωρίμασης
08 / 09
Χώρος γευσιγνωσίας
09 / 09
Βαρέλια ωρίμασης
  • Στους πρόποδες του Ολύμπου...
 

Στην Κρανιά Ολύμπου, σε ένα πανέμορφο μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ., ο Λαρισαίος γιατρός, Δημήτρης Κατσαρός, με καταγωγή από τον Τύρναβο, αποφασίζει στα μέσα της δεκαετίας του '70, να αγόρασει τη σημερινή έκταση, με σκοπό να κτίσει την εξοχική του κατοικία (το 1978 ανεγέρθηκε). Όντας φίλος του κρασιού και διαβλέποντας τον παραδοσιακό αμπελώνα με πλούσια αμπελοοινική παράδοση να φθίνει και να εγκαταλείπεται, αποφασίζει με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας, να αναβιώσει την αμπελοκαλλιέργεια, επιλέγοντας τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot για τον ερυθρό οίνο και Chardonnay για το λευκό, γιατί ταίριαζαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο μικροκλίμα της περιοχής. Πράγματι, αυτές οι ποικιλίες εγκλιματίστηκαν απόλυτα στον ορεινό όγκο του Κάτω Ολύμπου. Ο πρώτος τρύγος πραγματοποιείται το 1987. Η πρώτη επίσημη οινοποίηση του κρασιού «Κτήμα Κατσαρού» έγινε το 1988 για τον ερυθρό οίνο και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς. Το 1999 ξεκίνησε και η εμφιάλωση του λευκού τοπικού οίνου Κρανιάς. Ο Ευριπίδης, γιός του Δημήτρη Κατσαρού, αντιπροσωπεύει ήδη τη δεύτερη γενιά, έχοντας ολοκληρώσει τις οινολογικές του σπουδές και αναλαμβάνει τα ηνία του κτήματος.

"Το κτήμα μας παράγει 3 ετικέτες. 'Eνα λευκό κρασί από την ποικιλία Chardonnay και ένα κόκκινο από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon(80%) και Merlot(20%). Επίσης κυκλοφόρησε στην αγορά ένα μονοποικιλιακό Merlot σε πάρα πολύ περιορισμένη ποσότητα. Φιλοσοφία και στόχος του κτήματος είναι η παραγωγή κρασιών που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που παράγονται (εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά) - terroir καθώς επίσης και την τυπικότητα των ποικιλιών από τις οποίες προέρχονται. Επιπρόσθετα, κάποιες νέες φυτεύσεις είναι σε πολύ πειραματικό στάδιο και εστιάζονται σε ποικιλίες και τύπους κρασιού που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην περιοχή χωρίς να υπάρχει προσπάθεια να κάνει λίγο απ'όλα."

 
  • Ο Δημήτρης Κατσαρός, ιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος της Λάρισας ήταν αυτός που ξεκίνησε το κτήμα μαζί με την ανεκτίμητη συνδρομή της συζύγου του Στέλλας στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '70. Σήμερα, ο γιός τους Ευριπίδης, που σπούδασε Γενική Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ και στη συνέχεια Αμπελουργία – Οινολογία στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, απ’ όπου πήρε και το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγου, ανέλαβε τα ηνία του κτήματος.

 
 

Το οινοποιείο του Κτήματος Κατσαρού είναι ένα απόλυτα σύγχρονο οινοποιείο εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο διατίθεται σήμερα στο χώρο οινοποίησης. Παράλληλα, το οινοποιείο εξοπλίστηκε πρόσφατα με ένα υπερσύγχρονο οινολογικό εργαστήριο. Η οργάνωση και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου έγινε από τον υιό Ευριπίδη, ο οποίος εγκαταστάθηκε ήδη στη Λάρισα μετά από τις σπουδές του τη Γαλλία. Η πορεία των σπουδών αυτών ξεκίνησε με τις βασικές σπουδές Βιολογίας στο Bordeaux. Κατόπιν, πήρε το Δίπλωμα Τεχνικού οινολόγου και Αμπελουργίας στην πόλη Dijon και στη συνέχεια έλαβε το ανώτατο δίπλωμα οινολογίας στη Γαλλία, το Εθνικό Δίπλωμα Οινολογίας. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και διαθέτει χώρους γευσιγνωσίας.

 
 

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας 90 στρεμμάτων καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας και βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 650 και 820 μέτρων.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Cabernet Sauvignon, το Μerlot , το Chardonnay και το Ξινόμαυρο. Η φύτευση κάποιων άλλων Ελληνικών ποικιλιών είναι προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο. Tο έδαφος του αμπελώνα είναι αμμοαργηλοπιλώδες. Τα επικλινή εδάφη προσφέρουν καλή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ο αμπελώνας σε συνδυασμό με τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις του οδηγούν σε οίνους που χαρακτηρίζονται από αρωματική πολυπλοκότητα, φινέτσα αρωμάτων, πλούσιο σώμα και πολύ καλή οξύτητα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν παράγοντα που συνεισφέρει επιπλέον στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Κρύοι χειμώνες με αρκετές βροχές επιτρέπουν στα αμπέλια να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και άνoμβρο καλοκαίρι. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών επιτρέπουν αργή ωρίμανση των σταφυλιών και οι άνεμοι που πνέουν από το Αιγαίο διασφαλίζουν την υγεία και τη μακροημέρευση του αμπελώνα.

 
 

Καμία καταχωρημένη διάκριση.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2014

Το εγκυρότερο Γαλλικό περιοδικό οίνου LA REVUE DU VIN DE FRANCE κατέταξε το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ανάμεσα στα 100 καλύτερα μη Γαλλικά οινοποιεία του κόσμου.

+30 2410 536811
39.928271, 22.557789
+30 2410 536811