member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ
Φλώρινα
 
01/22 02/22 03/22 04/22 05/22 06/22 07/22 08/22 09/22 10/22 11/22 12/22 13/22 14/22 15/22 16/22 17/22 18/22 19/22 20/22 21/22 22/22
01 / 22
Το οινοποιείο
02 / 22
Πανοραμική άποψη απο το οινοποιείο
03 / 22
Πανοραμική άποψη απο το οινοποιείο
04 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
05 / 22
Στην είσοδο του οινοποιείου
06 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
07 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
08 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
09 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
10 / 22
Το οινοποιείο
11 / 22
Τα αμπέλια του κτήματος
12 / 22
Εσωτερικός χώρος οινοποιείου
13 / 22
Εσωτερικός χώρος οινοποιείου
14 / 22
Ίζημα του αφρώδους ροζέ
15 / 22
Χρήση παραδοσιακής μεθόδου
16 / 22
Χρήση παραδοσιακής μεθόδου
17 / 22
Χρήση παραδοσιακής μεθόδου
18 / 22
Απο την κάβα του κ.Καρανίκα
19 / 22
Χώρος εμφιάλωσης
20 / 22
Το κελάρι του κτήματος
21 / 22
Το κελάρι του κτήματος
22 / 22
Το κελάρι του κτήματος
  • Ο σπεσιαλίστας της φυσαλίδας
 

H ιστορία του κτήματος μοιάζει παρμένη από σενάριο ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής της, Laurens Hartman, (Λαυρέντης Χάρτμαν – Καρανίκας, το επίθετο/προσωνύμιο του παππού που διατήρησε) στην ηλικία των 40 παθαίνει κρίση μέσης ηλικίας "mid-life crisis" και μαζί με την σύζυγό του Anette van Kampen αφήνουν πίσω τους ότι έχουν επιτύχει και ξεκινούν αυτό που ονειρεύονταν πάντα, το πάθος για ζωή μέσα στο δικό τους αμπελώνα και οινοποιείο. Περιπλανώμενοι ανάμεσα σε αμπελουργικές χώρες και οινικές περιοχές, αναζητώντας το ιδανικό terroir αλλά και το κατάλληλο οικονομικό κλίμα/συνθήκες (παρόλο που κάποιοι είδαν την κρίση ως τέλμα, για αυτούς αποτέλεσε το ιδανικό εφαλτήριο) επέλεξε τη περιοχή του Αμύνταιου και το Ξινόμαυρο. Δεν ήταν ο νόστος για την πατρίδα, ήταν η γεύση του κρασιού. Έψαξαν πολύ για να βρούνε τα κατάλληλα αμπελοτόπια. Ζητούμενο αποτέλεσε να βρεθεί μια αρκετά μεγάλη έκταση, τουλάχιστον 30 στρεμμάτων και επικλινής. Το πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν ότι όλα τα αμπέλια ήταν (και παραμένουν) 2,5 στρέμματων (άρα πρόβλημα κόστους και ένωσης). Στην πορεία όμως βρήκε αυτό που έψαχνε, δύο ενιαία αμπελοτόπια (στην άκρη της ζώνης) των 15 στρεμμάτων και έτσι κάπως ξεκίνησε το εγχείρημα.

 

Σήμερα καλλιεργούν περίπου 50 στρέμματα αμπέλου με Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες. Η καλλιέργεια του σταφυλιού στηρίζεται στις αρχές της βιοδυναμικής ενώ το οινοποιείο είναι χτισμένο (στο κέντρο του αμπελώνα, λίγο έξω από τη Λεβαία) σε τρία επίπεδα ώστε οι διεργασίες του κρασιού να γίνονται αποκλειστικά με την χρήση της βαρύτητας.  Το κτήμα παράγει τη σειρά Terra Levea, ερυθρό (από Cabernet Sauvignon και Ξινόμαυρο) και το λευκό (από Ασύρτικο), το Domaine Karanika ερυθρό (από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα) και την σειρά των αφρώδη Karanika Rose Brut // Karanika Brut Cuvée Speciale // Karanika Brut Prestige που αποτελούν πλέον την κορωνίδα του κτήματος. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας με τα αφρώδη είναι ότι η ενασχόληση έγινε πειραματικά με την πρώτη εμφιάλωση (100 φιάλες) το 2006, το οποίο δοκιμάστηκε το 2009. Μετέπειτα οι φιάλες έγιναν 1000, αλλά τα σχόλια ήταν τόσο ενθαρρυντικά που - και λόγο της πρότερης ενασχόλησης στην Καμπανία - οδηγήθηκε στην καθιέρωση της παραγωγής. Η έκθεση «Αφρός και φυσαλίδα» έδειξε ότι μπορούσε να το κάνει (αναγνωρίστηκε ως το αδιαμφισβήτητο "αστέρι"). Για τους ίδιους βέβαια δεν ήταν έκπληξη αλλά μια ευχάριστη επιβράβευση. Πλέον ολοκληρώνεται και η επέκταση του καινούριου «τετράγωνου» υπογείου για το αφρώδες (για 40.000 επιπλέον φιάλες αφρώδες μόνο) και έτσι με τις 20.000 που ήδη παράγει θα φτάσει στον στόχο των 60.000. Στο κτήμα Καρανίκα δεν θα βρει κάποιος το ίδιο κρασί κάθε χρόνο. Ο Laurens απεχθάνεται την τυποποίηση, θέλει να μη χάνεται η μοναδικότητα από την κάθε χρονιά, θέλει ο πελάτης να αναζητά και να περιμένει να δει κάθε χρόνο πως είναι το κρασί του (χαρακτήρα & προσωπικότητα).

 
  • Ο Λαυρέντης (Laurens) Hartman, είναι παιδί Ελληνίδας μητέρας και Ολλανδού πατέρα (το γένος Καρανίκα, ο παππούς του βλάχος από την Αετομηλίτσα που εγκαταστάθηκε στην Αγιά Λάρισας και μετέπειτα στο Βόλο). Σπούδασε οικονομικά και εξειδικεύτηκε στο μάρκετινγκ και στη τοποθέτηση προϊόντος σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Ολλανδίας (όπως και η σύζυγος του η Annette). Αυτό είναι και δηλωτικό το πώς έχει τοποθετήσει τη γκάμα και το εύρος των προϊόντων του. Από φοιτητής διακατεχόταν από την τρέλα για το κρασί. Ενδεικτικό ήταν ότι καθώς σπούδαζε οικονομικά στην Γαλλία, επισκεπτόταν κάθε μήνα την Καμπανία ή την Βουργουνδία και αγόραζε κρασιά που τα μεταπωλούσε στους συμφοιτητές του. Ο Λαυρέντης είναι κάτοχος του διπλώματος WSET, και φυσικά ο οινολόγος του κτήματος, ο υπεύθυνος πωλήσεων, ο οδηγός τρακτέρ, ο μηχανικός, ο τεχνικός, ο υπεύθυνος marketing και υποστήριξης πελατών και φυσικά υπεύθυνος για ότι άλλο προκύψει.

    Στο πλευρό του, αδιάκοπος συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στέκει η σύζυγός του Annette που έχει αναλάβει ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια του κτήματος, την αμπελουργία. Φυσικό επόμενο για αυτή αφού μεγάλωσε σε αγρόκτημα και απέκτησε αυτό που αναφέρει ο Λαυρέντης ως «πράσινα χέρια». Δυναμικό παρόν δίνει και ο μικρούλης Γιώργος αποτελώντας το μέλλον του κτήματος.

    Το Κτήμα Καρανίκα από το 2012 συνεργάζεται με την οινολόγο Άρτεμις Τουλάκη – Ρούφα με στόχο να τον βοηθήσει να τυποποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής ώστε ο Λαυρέντης να επικεντρωθεί σε αυτό που κάνει καλύτερα, την παραγωγή αφρώδους κρασιού και να αναδείξει το οινοποιείο ως ένα αξιοσημείωτο οινικό σταθμό.

 
 

Το οινοποιείο εάν και απλό στην όψη έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι ένα τριώροφο κτίριο το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας (μέθοδος της «ροής διά της βαρύτητας» έτσι ώστε το κρασί παράγεται χωρίς σχεδόν καθόλου διήθηση). Χωρίζεται σε τρεις ορόφους και όλη η μεταφορά του κρασιού γίνεται μόνο με τη χρήση της βαρύτητας, ώστε τα κρασιά να παράγονται χωρίς να υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της άντλησης και του φιλτραρίσματος, να γίνονται δηλαδή με το πιο φυσικό τρόπο. Στο επάνω μέρος (1ο επίπεδο), κάτω από την κεραμοσκεπή, πραγματοποιείται η συλλογή, επιλογή και ο διαχωρισμός των σταφυλιών, με τη βαρύτητα μεταφέρονται στο μεσαίο όροφο (2ο επίπεδο) και εκεί σε δεξαμενές χωρητικότητας 40hl, ξεκινάνε οι ζυμώσεις για τα ερυθρά κρασιά. Στον τελευταίο κάτω όροφο (3ο επίπεδο) οδηγούνται τα λευκά κρασιά και τα αφρώδη κρασιά.

Οι φυσικές μέθοδοι οινοποίησης που χρησιμοποιεί υπαγορεύουν την ελάχιστη επεξεργασία των σταφυλιών και του κρασιού. Μία από αυτές είναι η συλλογή με τα χέρια, η οποία ελαχιστοποιεί τη σύνθλιψη των σταφυλιών και συμβάλλει στην επιλογή των καλύτερων καρπών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται η μέθοδος του χειρονακτικού πατήματος των σταφυλιών για τη διαβροχή του «καπέλου» (piegage), η οποία συνίσταται στο πρεσάρισμα κατά τη ζύμωση της υπερκείμενης στιβάδας καταλοίπων από κόκκινα στέμφυλα. Η ζύμωση της πλειονότητας των κρασιών πραγματοποιείται με φυσική, εγχώρια μαγιά, η οποία προσδίδει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και χαρακτήρα.

 
 

Αρχικά, γύρω από το οινοποιείο, κοντά στο χωριό Λεβαία, βρίσκεται ο βασικός αμπελώνας έκτασης 30 στρεμμάτων στον οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Λημνιώνα, Ασύρτικο και Cabernet Sauvignon. Το έδαφος είναι αλλουβιακό καθώς μέχρι πριν από 50 χρόνια οι όχθες της λίμνης Βεγορίτιδα εκτείνονταν ως εδώ. Οι παλιοί βιολογικοί αμπελώνες στους οποίους καλλιεργείται η ποικιλία Ξινόμαυρο βρίσκονται στην καρδιά του Άγιου Παντελεήμονα. Στη θέση «Σοτίρτσκο» υπάρχει ένας αμπελώνας 2,5 στρεμμάτων που παράγει μόνο 500kg από την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιών δηλαδή περίπου έως 1000 μπουκάλια ανά εκτάριο! Από τα σταφύλια αυτά παράγονται περίπου 300 μπουκάλια σκουρόχρωμο, ρουμπινί, εξαιρετικά πολύπλοκο κρασί, το οποίο μπορεί να παλαιωθεί για τουλάχιστον 25 χρόνια. Ο αμπελώνας αυτός, ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών, φυτεύτηκε όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό Τουρκική κατοχή.

Δίπλα στον αμπελώνα του «Σοτίρτσκο», βρίσκεται μία έκταση 2,5 στρεμμάτων, με πιό αμμώδες έδαφος, στην οποία είναι φυτεμένος ένας αμπελώνας 40 ετών με ποικιλία Ξινόμαυρο. Στο Ράστο, το οποίο αποτελεί εδώ και 3000 χρόνια την καρδιά των αμπελώνων της περιοχής, υπάρχουν δύο αμπελώνες (ηλικίας 40 και 60 ετών) συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων. Τα σταφύλια αυτά, τα οποία αναμιγνύονται με την ποικιλία Λημνιώνα και με μια μικρή ποσότητα Cabernet Sauvignon, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κρασιών Domaine Karanika Ερυθρό και Terra Levea Ερυθρό.

Επίσης, στη θέση «Δρόμος Λακκιάς» δίπλα σε ένα ελατόδασος κοντά στο Αμύνταιο, διαθέτουν έναν αμπελώνα με ποικιλία Ξινόμαυρο, έκτασης 5 στρεμμάτων. Τα αμπέλια, ηλικίας 25 ετών, είναι ιδανικά για την παραγωγή του αφρώδους οίνου Karanika Brut. Ο τελευταίος «παλιός» αμπελώνας με ποικιλία Ξινόμαυρο, ο οποίος βρίσκεται στη θέση «Νιβιγκράτσκο» μεταξύ του Αμύνταιου και της λίμνης των Πετρών, έχει έκταση μόλις 1 στρέμμα και χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή του κρασιού Karanika Brut.

 
 

Τα αφρώδη έχουν κερδίσει χρυσά μετάλια σε διαγωνισμούς όπως: Berlin, Sofia, αργυρό στο Decanter WWA και στις Βρυξέλες, Wine of the month στο περιοδικό Wine and Sprit USA κ.α.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2015

Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την επέκταση του καινούριου τετράγωνου υπογείου για το αφρώδες ικανό να μας καλύψει επιπλέον 40.000 φιάλες.

(+30) 6945 326267
40.658819, 21.706128