member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ – ΟΙΝΟΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
Φθιώτιδα
 
01/05 02/05 03/05 04/05 05/05
01 / 05
Τα αμπέλια του κτήματος
02 / 05
Τα αμπέλια του κτήματος χιονισμένα
03 / 05
Είσοδος οινοποιείου
04 / 05
Ο οινοποιός κ. Βασιλόπουλος
05 / 05
Βαρέλια ωρίμασης
  • To εύμορφο αμπέλι...
 

H φιλοσοφία είναι η θεμελιώδης αρχή κάθε επιτυχημένου εγχειρήματος, συγκερασμός της ιστορικής παράδοσης με το μοντέρνο, αξιοποιώντας έτσι τα καλύτερα κι από τους δύο πόλους και του παλιού και του σύγχρονου, δημιουργώντας ένα συλλογικό πλαίσιο από αρμονικές αντιθέσεις, που ισορροπούν μεταξύ τους. Σεβασμός στο ιστορικό παρελθόν και ρηξικέλευθες ιδέες από κάθε τι σύγχρονο και καινοτόμο, καθώς και τεχνολογία αιχμής σε κάθε εργαστηριακό κι επιστημονικό τομέα, είναι στοιχεία, που συνθέτουν την αντίληψη των ανθρώπων της Ευαμπέλου Γης για τη βέλτιστη δημιουργική καλλιέργεια, την οινοποίηση αλλά και την εμπορική παρουσία των ετικετών τους με τελικό στόχο πάντα την αναγνώριση και την αποδοχή τους από το οινόφιλο κοινό καταναλωτών μα και ειδικών.

Το σχήμα της φιάλης, η σοφία των προγόνων για την γνώση της γης και τον πλούτο της, η οικολογική αντίληψη καθώς και οι παραδοσιακές τεχνικές στην οινοποίηση - όπου χρειάζεται να διατηρηθούν για το άριστο τελικό αποτέλεσμα - είναι δεδομένα, που φωτογραφίζουν το παραδοσιακό κομμάτι της Ευαμπέλου Γης. Άρτιος υλικοτεχνικός και ψηφιακός εξοπλισμός, οινοποιητικό στυλ που ταιριάζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και τη μοντέρνα γαστρονομία της εποχής μας, εμπνευσμένο και μίνιμαλ λογότυπο στην εταιρική ταυτότητα είναι η σύγχρονη πνοή του κτήματος. 

Η εταιρεία Ευάμπελος Γη – Οίνοι Δομοκού η οποία ιδρύθηκε το 2000 στο Δομοκό του Νομού Φθιώτιδας από μια ομάδα γηγενών φίλων με πρωταρχικό κριτήριο την αγάπη τους για το καλό κρασί. Σήμερα η γραμμή παραγωγής της εταιρείας παράγει δύο κατηγορίες κρασιού την σειρά Φιλοκτήτης που αφορά Blend οίνους και την σειρά Ευάμπελος Γη που αποτελείται από μονοποικιλιακά και παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια κρασιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα στάδια της οινοπαραγωγής βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αμπελοοινικής Α.Ε. του οινολόγου Βασίλη Μαρίνου.

Ευάμπελος Γη
Το όνομα για αυτή τη σειρά προϊόντων δεν επιλέχθηκε τυχαία, κατά κάποιο τρόπο αποδίδει φόρο τιμής στα χρόνια πριν την φυλλοξήρα τού 1950 που η περιοχή ήταν γνωστή για την ποιότητα των οινικών προϊόντων της. Η σειρά Ευάμπελος Γη αποτελείται από τρία λευκά μονοποικιλιακά κρασιά καθώς και δύο ερυθρά παλαίωσης.

Φιλοκτήτης
Η σειρά Φιλοκτήτης με σήμα το διαχρονικό Φ, έλκει την ονομασία της από τον ομώνυμο βασιλιά της Αρχαίας Φθίας που κατά τη Τρωική εκστρατεία τον δάγκωσε δηλητηριώδες φίδι και την πληγή του τη θεράπευσε ο Ασκληπιός με ερυθρό οίνο. Η συγκεκριμένη σειρά αποτελείται από τρεις οίνους, έναν λευκό, έναν ροζέ και φυσικά έναν ερυθρό με πολλές διακρίσεις στο ιστορικό του.

 
  • Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2000 όταν πέντε φίλοι από το Δομοκό Φθιώτιδας συνέλαβαν την ιδέα δημιουργίας ενός ξεχωριστού αμπελώνα, όντας ανήσυχοι επιστήμονες και δημιουργικοί επαγγελματίες με αγάπη για την γη αξιολόγησαν το περιβάλλον και την ιστορικότητα των καλλιεργειών. Έτσι επέλεξαν τις πλαγιές ανάμεσα στο Γερακλί και στο Πουρνάρι όπου οι αέρηδες του οροπεδίου συναντώνται με εκείνους της Θεσσαλίας και δημιουργούν εξαιρετικό μικροκλίμα. Τα ασβεστολιθικά εδάφη με την ιδανική κλήση τους καθώς και το κατάλληλο μικροκλίμα συμβάλουν ώστε τα φυτά να ριζώνουν βαθιά, να ανεβάζουν χυμούς και μέταλλα και να δίνουν σταφύλια γευστικά, πλούσια σε αρώματα και ιχνοστοιχεία.

    Έτσι το 2000 ιδρύθηκε το Κτήμα Ευάμπελος Γη, ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία ή κατ’ ευφημισμόν, αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του γηγενούς πλούτου μέσα από κορυφαία 1η  ύλη και η παραγωγή κρασιών από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως αυτές μετουσιώνονται από το γενναιόδωρο terroir του Κτήματος. Με την πάροδο του χρόνου η εταιρεία αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να καλλιεργεί 240 στρέμματα και να διαθέτει σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της συνολικής επιφάνειας 970 τετραγωνικών. Ενώ ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής είναι πιστοποιημένη κατά ISO 22000.

 
 

Το οινοποιείο της εταιρείας βρίσκετε στο υψηλότερο σημείο του κτήματος παρέχοντας θέα σε όλες τις καλλιέργειες της επιχείρησης αλλά και στο Θεσσαλικό κάμπο ενώ τις ημέρες που ο καιρός είναι ευνοϊκός μπορεί κανείς να διακρίνει και την κορυφή του Ολύμπου. Η διαδικασία ανέγερσης του οινοποιείου ξεκίνησε το 2007 με την βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά λόγω καθυστέρησης υλοποίησης του δεύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτή την στιγμή είναι έτοιμο το τμήμα με τις ανοξείδωτες δεξαμενές ψύξης, η γραμμή εμφιάλωσης το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια παλαίωσης και η αποθήκη έτοιμων προϊόντων και ο χώρος φόρτωσης. Η εταιρεία Ευάμπελος Γη – Οίνοι Δομοκού ευελπιστεί ότι έως τα τέλη του 2015 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες στον ξενώνα που είναι υπό κατασκευή. 

 
 

Ευάμπελος Γη, ετυμολογικά και κυριολεκτικά σημαίνει ένα ωραίο, εύμορφο αμπέλι. Όπως ακριβώς το ανθρώπινο χέρι έχει αξιοποιήσει το δώρο ενός πολύ σπουδαίου κτήματος. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που πραγματικά γίνεται λόγος για εθνικό terroir, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα εδάφους, υπεδάφους, κλίματος, ηλιοστασίου, αιολικής ταυτότητας και λοιπής χλωρίδας, που συνθέτουν σε συνδυασμό με τις καλλιεργήσιμες εκεί ποικιλίες οιναμπέλου, την εξαιρετική πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίζονται» διεθνώς Μεγάλα Κρασιά.

Η Γη, πολύ περισσότερο από κατευθυντήριος παράγοντας για την ποιοτική 1η ύλη, αποτελεί την κύρια έκφραση που διακρίνει κανείς στη στόφα των αληθινά σπουδαίων κρασιών. Το κτήμα βρίσκεται στο Γερακλί του Δομοκού Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και ΒΔ προσανατολισμό έκτασης 220 στρεμμάτων, όπου έχουν με φροντίδα φυτευτεί Ελληνικές και Γαλλικές ποικιλίες.

Η σύσταση του εδάφους είναι αργυλοαμμώδης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις, με παρουσία χαλικιών –που δίνει τη δυνατότητα για πολύ καλές στραγγίσεις στις πρώιμες βροχές του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική ωρίμανση αλλά και οργανοληπτικό πλούτο κι εκφραστικότητα.

Σε εκτεταμένα σημεία κάτω των 60 πόντων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, που προσδίδουν μεταλλικότητα και παλμό στο σταφύλι. Ένα σημαντικό στοιχείο του κλίματος της περιοχής είναι οι καλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες με τις ξηρές και δροσερές βραδιές τους δημιουργούν διαφορές θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών Κελσίου, που εξασφαλίζουν αρωματικό πλούτο, φαινολική ωριμότητα και γευστική παρρησία στα κρασιά.

 
 

Καμία καταχωρημένη διάκριση.

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ – ΟΙΝΟΙ ΔΟΜΟΚΟΥ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014

Η εταιρεία Ευάμπελος Γη – Οίνοι Δομοκού ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες ενός νέου έργου που σκοπό έχει μόλις ολοκληρωθεί να μπορεί να φιλοξενήσει τους επισκέπτες του κτήματος.

Αναρτήθηκε στις 01 Αυγούστου 2014

Μετά απο μια κοπιαστική χρονιά ήρθε η ώρα του τρύγου! Ευχόμαστε έναν καλό τρύγο σε όλους.

(+30) 22320 23232
39.129053, 22.298384
(+30) 22232 23362
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΡΟΖΕ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Grenache Rouge, Syrah/Shiraz
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2012
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ
Ποικιλία
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - CABERNET & SYRAH
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2011
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - MERLOT & CABERNET FRANC
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2010
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Cabernet Franc, Merlot
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - SAUVIGNON BLANC
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Sauvignon Blanc
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - CHARDONNAY
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Chardonnay
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΛΕΥΚΟΣ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Ασύρτικο, Chardonnay
Ονομασία
ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - ASSYRTIKO
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΔΟΜΟΚΟΣ - Π.Γ.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ποικιλία
Ασύρτικο