member
member

pullme

Μετάβαση σε
Share:
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Πιερία
 
01/15 02/15 03/15 04/15 05/15 06/15 07/15 08/15 09/15 10/15 11/15 12/15 13/15 14/15 15/15
01 / 15
Στο κελάρι του κτήματος
02 / 15
Απο τον χώρο γευσιγνωσίας
03 / 15
Οι δεξαμενές
04 / 15
Χώρος γευσιγνωσίας
05 / 15
Στο κελάρι του κτήματος
06 / 15
Τα αδέρφια Χρυσοστόμου, Ηλίας και Νίκος
07 / 15
Βαρέλια ωρίμασης
08 / 15
Στον χώρο παλαίωσης
09 / 15
Στον χώρο παλαίωσης
10 / 15
Στο κελάρι του κτήματος
11 / 15
Στο κελάρι του κτήματος
12 / 15
Στο κελάρι του κτήματος
13 / 15
Το αμπέλι του κτήματος
14 / 15
Το αμπέλι του κτήματος
15 / 15
Το αμπέλι του κτήματος
  • Oινική παράδοση δεκαετιών...
 

Η ευρύτερη περιοχή της Πύδνας και συγκεκριμένα το χωριό Κίτρος κατέχει μία εξαιρετική θέση. Στα νότια δεσπόζει ο Όλυμπος, δυτικά υψώνεται η οροσειρά των Πιερίων και στα ανατολικά σε απόσταση μόλις 3χλμ. η θάλασσα. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα ιδανικό μικροκλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια δροσερά με ελάχιστες βροχοπτώσεις (έχει άλλωστε επιλεχθεί η συγκεκριμένη τοποθεσία και για την δημιουργία των Αλυκών). Η αμπελοοινική παράδοση τoυ Κίτρους είναι μακρά και συνυφασμένη με την ευρύτερη της περιοχής της Πιερίας. Το 1925 μετά την υπογραφή της συνθήκης του Νεϊγύ υποδέχεται πρόσφυγες (οι νέοι κάτοικοι) από την Ανατολική Ρωμυλία (βόρεια Θράκη) από τις δύο πόλεις Μπάνα και Καβακλή. Πλέον απαρτίζουν τα ¾ του συνολικού πληθυσμού του Κίτρους. Φέρνουν μαζί τους την οινική παράδοση του τόπου τους και μαζί με τους ντόπιους αναπτύσσουν τους πρώτους αμπελώνες. Καλλιεργούν και οινοποιούν ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Ραζακί, Μοσχάτο μαύρο, Κουκούλι, Μπατίκι. Το 1990 με το πρόγραμμα εκριζώσεων η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση έμειναν πίσω αλλά πλέον αυτό αλλάζει.

Οι αδελφοί Νίκος και Ηλίας Χρυσοστόμου έκαναν επάγγελμα την ερασιτεχνική ασχολία του πατέρα τους και το μεράκι του παππού τους και σήμερα έχουν περί το Κίτρος, στις θέσεις Ανήλιο, Καλόγερος, Κυδωνιές και Χασάν Βρύση 125 στρέμματα αμπελιών. Όλα γίνονται σταδιακά, βήμα - βήμα. Κάθε χρόνο αγοράζεται νέα έκταση γης και φυτεύονται γηγενής ποικιλίες. Το οινοποιείο μεγαλώνει και αυτό βηματικά. Σήμα του κτήματος αποτελεί το νόμισμα “Εν Πύδνα” που έκοψε η αρχαία Πύδνα ως αυτόνομη περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Στο κτήμα Χρυσοστόμου μπορεί να απολαύσει κανείς τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται από σταφύλια τα οποία καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας που βρίσκονται στην ευρύτερη αμπελουργική ζώνη του Κίτρους. Ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, το Ξινόμαυρο, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Παράγονται 5 λευκά, 1 ροζέ και 3 ερυθρά κρασιά που ήδη αποσπούν πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς.

 
  • Όλα ξεκίνησαν όταν ο παππούς Γιώργος, για προσωπική χρήση, όπως άλλωστε και κάθε χωριανός, διέθετε εκείνο το μικρό αμπελάκι των 2 στρεμμάτων που τους δόθηκε με τη διανομή της γης το 1931 κοντά στο χωρίο (στην κυριολεξία μέσα και δίπλα από τα σπίτια) για να κάνει το κρασί του. Μη ξεχνάμε ότι υπήρχε και ο άτυπος διαγωνισμός του μαχαλά (ποιος θα βγάλει το καλύτερο κρασί). Ο πατέρας μετέπειτα ερασιτεχνικά, παρήγαγε κρασί και το διέθετε είτε εμφιαλωμένο είτε χύμα στην αγορά. Έτσι πέρασε και το μικρόβιο στους γιους. Το κτήμα είναι κυριολεκτικά οικογενειακή υπόθεση. Το συνθέτουν δύο εγκάρδιοι άνθρωποι, πάντα έτοιμοι να σε υποδεχθούν, ο Νίκος ο μεσαίος και ο Ηλίας ο μικρός αδερφός (ο μεγαλύτερος Γιώργος εάν και δεν συμμετέχει ενεργά στο κτήμα συνεργάζεται ως αμπελοκαλλιεργητής). Ο πατέρας που αποτέλεσε τον «οδηγό» του εγχειρήματος δεν σταματά να συνεπικουρεί όπου και όποτε χρειάζεται. Και τα δύο αδέρφια αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τις όποιες διεργασίες του κτήματος (φύτευση, κλάδεμα, οινοποίηση, εμφιάλωση κ.α.).

 
 

Το οινοποιείο αντικατοπτρίζει την οικογενειακή ιστορία του κτήματος. Μεγάλωσε σιγά-σιγά βήμα–βήμα μαζί με τους ανθρώπους του. Βρίσκεται μέσα χωρίο Κίτρος στον οικισμό της Πύδνας (δίπλα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία) στην οικία των Χρυσοστόμου, σε ένα καλαίσθητο και προσφάτως ανακαινισμένο οίκημα (άρχισε να κατασκευάζεται το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007). Η είσοδος του όμορφα λιτού οινοποιείου έχει μια μικρή αίθουσα υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών όπου είναι διακοσμημένη με τα οικογενειακά κειμήλια της αγροτικής παράδοσης, του τόπου και της οικογενείας. Οι εγκαταστάσεις του ολοκληρώθηκαν το 2009 δυναμικότητας επεξεργασίας 80 τόνων σταφυλιού. Αποτελείται από έναν χώρο εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα και ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής κρυεκχύλισης, δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αρωμάτων της πρώτης ύλης. Έναν χώρο εμφιάλωσης ο οποίος πραγματοποιείται από ημιαυτόματα εμφιαλωτικά μηχανήματα. Το κελάρι στο υπόγειο του κτιρίου όπου μέσα σε δεκάδες δρύινα γαλλικά βαρέλια γίνεται η ωρίμανση των κόκκινων κρασιών καθώς και η ζύμωση κάποιων λευκών και ροζέ κρασιών. Τέλος, ο χώρος παλαίωσης όπου σε μεγάλα ξύλινα ράφια τοποθετούνται οι φιάλες και περιμένουν μέχρι να έρθει η ώρα τους να βγουν στην κατανάλωση. Είναι επιφάνειας 170τμ. με υπόγειο χώρο 130τμ.

 
 

Η περιοχή έχει εξαίρετες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Έχει ήπια θερμοκρασία λόγο θάλασσας και ορεινού όγκου. Η επιλογή των Αλυκών καταδεικνύει ότι η περιοχή δεν έχει βροχοπτώσεις. Όμως ταυτόχρονα έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.

Από τον πρώτο μικρό αμπελώνα που φύτεψε τότε ο παππούς Γιώργος Χρυσοστόμου, η οικογένεια Χρυσοστόμου έφτασε σήμερα να καλλιεργεί 125 στρέμματα από ξενικές και Ελληνικές ποικιλίες (κάθε χρόνο αγοράζεται νέα έκταση γης και καλλιεργείται). Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λημνιώνα, Ξινόμαυρο από ερυθρές και Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από λευκές.

Καλλιεργούνται σε αμμοαργιλώδη επικλινή εδάφη και σε υψώματα για να ευεργετούνται της θαλασσινής αύρας. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται απαρέγκλιτα υπό τους κανονισμούς της ορθολογικής γεωργικής πρακτικής και παράγουν σταφύλια μέχρι 800kg ανά στρέμμα (2,5kg ανά πρεμνό).

 
 

2014
Διαγωνισμός: Berliner Wein Trophy
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο, ΕΝ ΠΥΔΝΑ λευκός, εσοδείας 2013

Διαγωνισμός: Berliner Wein Trophy
Βραβείο: Ασημένιο Μετάλλιο, ΜΟΥΣΑΙΟΣ ροζέ, εσοδείας 2013

Διαγωνισμός: Berliner Wein Trophy
Βραβείο: Ασημένιο Μετάλλιο, ΚΥΔΩΝΙΕΣ λευκός, εσοδείας 2013

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο και Ειδική διάκριση ως το καλύτερο λευκό από Ελληνικές ποικιλίες, ΜΟΥΣΑΙΟΣ λευκός, εσοδείας 2013

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο, ΚΥΔΩΝΙΕΣ λευκός, εσοδείας 2013

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο, ΕΝ ΠΥΔΝΑ λευκός, εσοδείας 2013

 

2013
Διαγωνισμός: Concours Mondial de Bruxelles
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ λευκός, εσοδείας 2012

Διαγωνισμός: Concours Mondial de Bruxelles
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, ΕΝ ΠΥΔΝΑ λευκός, εσοδείας 2012

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, ΜΟΥΣΑΙΟΣ λευκός, , εσοδείας 2012

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, CABERNET SAUVIGNON & MERLOT ερυθρός, εσοδείας 2012

 

2012
Διαγωνισμός: Concours Mondial de Bruxelles
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ λευκός, εσοδείας 2011

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο, ΜΟΥΣΑΙΟΣ λευκός, εσοδείας 2011

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό Μετάλλιο, ΕΝ ΠΥΔΝΑ λευκός, εσοδείας 2011

Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Αργυρό Μετάλλιο, CABERNET SAUVIGNON & MERLOT ερυθρός, εσοδείας 2010

 

2011
Διαγωνισμός: Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Βραβείο: Χρυσό μετάλλιο, ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ λευκός, εσοδείας 2010

 
 
Προσθήκη παραγωγού στα αγαπημένα
Επισκεφθείτε μας
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ κατόπιν επικοινωνίας. Κάντε το τώρα και ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επίσκεψης.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Αναρτήθηκε στις 01 Σεπτεμβρίου 2014

"Οι διακρίσεις μας αυτές αναδεικνύουν σίγουρα το Οινοποιείο Χρυσοστόμου που πραγματικά έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά κρασιά και ταυτόχρονα μαζί με άλλες διακρίσεις αναδεικνύεται η Πιερική παραγωγή κρασιού." Ηλίας Χρυσοστόμου.

+30 23510 71998
40.373074, 22.571372
+30 23510 71998
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΜΟΥΣΑΙΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2012
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Λημνιώνα, Ξινόμαυρο
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΕΝ ΠΥΔΝΑ ΕΡΥΘΡΟΣ
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ
Ποικιλία
Merlot
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - CABERNET SAUVIGNON & MERLOT
Τύπος
ΕΡΥΘΡΟΣ
Εσοδεία
2012
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Cabernet Sauvignon, Merlot
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΜΟΥΣΑΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Ασύρτικο
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΚΥΔΩΝΙΕΣ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Ασύρτικο, Sauvignon Blanc
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Μαλαγουζιά
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ (ΒΑΡΕΛΙ)
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2012
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Μαλαγουζιά
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΜΟΥΣΑΙΟΣ ΡΟΖΕ
Τύπος
ΡΟΖΕ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Λημνιώνα, Ξινόμαυρο
Ονομασία
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΕΝ ΠΥΔΝΑ ΛΕΥΚΟΣ
Τύπος
ΛΕΥΚΟΣ
Εσοδεία
2013
Περιοχή
ΚΙΤΡΟΣ - Π.Γ.Ε. ΠΙΕΡΙΑ
Ποικιλία
Chardonnay, Sauvignon Blanc