member
member

pullme

Share:
Pinot Noir 2011, Κτήμα Άλφα
04 Φεβρουαρίου, 2015
Στέφανος Κόγιας

Ο Στέφανος Κόγιας δοκιμάζει Pinot Noir 2011 του κτήματος Άλφα και μας παρουσιάζει τις εντυπώσεις του...

 

Ένα Pinot Noir Αμυνταίου δεν είναι απαραίτητο να το συγκρίνουμε με αυτά της Βουργουνδίας η οποία μπορεί να αποτελεί πρότυπο για το στιλ της ποικιλίας, αλλά το πράγμα πρέπει να σταματά εκεί. Μετά υπεισέρχονται και άλλα πράγματα όπως η προσωπικότητα του οινολόγου, η σύσταση του εδάφους, το κλίμα, ο τρόπος καλλιέργειας καθώς και εκατοντάδες άλλοι παράγοντες που έδωσαν λάμψη και διαφορετικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, στα Pinots του Oregon, της Central Otago και του Marlborough, της Yarra Valley της Walker Bay και της Willamette Valley.

Η προσωπικότητα και η αισθητική του Άγγελου Ιατρίδη σ' αυτό το Pinot, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο. Από την συλλογή του φρούτου μέχρι και την εμφιάλωση η φιλοσοφία του Κτήματος Άλφα είναι εκεί. Αποβοστρύχωση χωρίς έκθλιψη, προ ζυμωτική εκχείλιση σε ειδικές δεξαμενές, ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, ωρίμαση σε καινούργια δρύινα βαρέλια ήπιου έως λευκού καψίματος. Καί όλες αυτές οι διεργασίες με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση στο κρασί, από το ξεκίνημα μέχρι την εμφιάλωση που έγινε χωρίς φιλτράρισμα.

Οι διαφορές ξεκινούν απ' το χρώμα που είναι βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη αναδίδει φρεσκάδα, φινέτσα και έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων. Βύσσινα, κεράσια, βατόμουρα, συνδυασμένα με νότες μαύρου τσαγιού, βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών.

Υψηλή οξύτητα, συμπυκνωμένο και καθαρό με πλούσιο σώμα, στρογγυλές και λεπτές τανίνες που βρίσκονται σε υπέροχη αρμονία με το φρούτο που πλημμυρίζει την παλέτα.

Εντυπωσιακή διάρκεια και αξιοπρόσεκτη δομή αν και πολύ νεαρό ακόμη. Καλύτερο μέχρι το 2023.

  

Λέξεις: Στέφανος Κόγιας (IHCW)

Εικόνα: TheWineMakers.gr

Πηγή: Wine Style

 

Σχετικά

Ο Στέφανος Κόγιας είναι ραδιοφωνικός παραγωγός ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια "τρέχει" και το προσωπικό του project 'Wine Style' με παρουσιάσεις οίνων, κριτικές, ταξιδιωτικές εξορμήσεις και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα πάντα με βάση το κρασί.

 

Η προσωπικότητα και η αισθητική του Άγγελου Ιατρίδη σ' αυτό το Pinot, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο.

 
Περί Οίνου // έμπνευση, τάσεις, συνεντεύξεις, οινογνωσία κ.α.
20 Φεβρουαρίου, 2015
Οινογνωσία
Οινότρια Γη 2010, Cabernet & Αγιωργίτικο
Γράφει o Ηλίας Μελέτης

Ο Ηλίας Μελέτης δοκιμάζει το πάντρεμα του Cabernet Sauvignon με το Αγιωργίτικο της Οινότριας Γης και μας το παρουσιάζει...

04 Φεβρουαρίου, 2015
Οινογνωσία
Pinot Noir 2011, Κτήμα Άλφα
Γράφει o Στέφανος Κόγιας

Ο Στέφανος Κόγιας δοκιμάζει Pinot Noir 2011 του κτήματος Άλφα και μας παρουσιάζει τις εντυπώσεις του...

27 Φεβρουαρίου, 2015
Οινογνωσία
Αυλοτόπι 2006, Κτήμα Τσέλεπου
Γράφει o Ηλίας Μελέτης

Ο Ηλίας Μελέτης δοκιμάζει το Αυλοτόπι 2006 του κτήματος Τσέλεπου και μας παρουσιάζει τις εντυπώσεις του...

10 Σεπτεμβρίου, 2014
Συνεντεύξεις
Από δημοσιογράφος οινοπαραγωγός
Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Άγγελου Μόσχοβα με τον πετυχημένο οινοπαραγωγό κ.Ζαχαρουδιακή.

01 Νοεμβρίου, 2014
Έμπνευση
Beaujolais Nouveau est arrivé!
Γράφει ο Θεοδόσης Τσιάκης

H γιορτή του φρέσκου! Πως οι Γάλλοι καθιέρωσαν και εδραίωσαν μια γιορτή δίνοντάς της παγκόσμια διάσταση.

13 Οκτωβρίου, 2014
Έμπνευση
Το Ελληνικό κρασί στην Αμερικάνικη αγορά
Γράφει η Σοφία Πέρπερα

H Σοφία Πέρπερα μας αναλύει τη σημαντική άνοδο, κατά τα τελευταία έτη, του Ελληνικού κρασιού στην Αμερικάνικη αγορά.

13 Νοεμβρίου, 2014
Έμπνευση
Κρασί και καλλιτεχνικά ρεύματα
Γράφει ο Αργύρης Τσακίρης

Ο Αργύρης Τσακίρης 'ακροβατεί' μεταξύ καλλιτεχνικών ρευμάτων, τεχνολογίας οινοποίησης και ύφους των κρασιών.

18 Δεκεμβρίου, 2014
Οινογνωσία
Αμέθυστος Ροζέ Λαζαρίδη 2014
Γράφει o Στέφανος Κόγιας

Ο Στέφανος Κόγιας δοκιμάζει τον Αμέθυστο Ροζέ 2014 του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη και μας το παρουσιάζει...

06 Μαρτίου, 2015
Συνεντεύξεις
Δρ. Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα
Γράφει οι "Φίλοι του Ξινόμαυρου"

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη των 'Φίλων του Ξινόμαυρου΄με την Δρ. Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα για το Ξινόμαυρο.